Masala Chai – filiżanka Indii, przypraw i ajurwedy
Opublikowano: 3 maja 2025
Gdy zapytasz kogoś, kto wrócił z Indii, czego najbardziej mu brakuje – często usłyszysz: masala chai.
Nie Taj Mahal, nie sari, nie Bollywood. Tylko ta pachnąca przyprawami, mleczna herbata podawana w małych glinianych kubeczkach na ulicznych straganach, w ośrodkach ajurwedy, na dworcach i tarasach domów.
Masala chai to nie jest zwykła herbata. To rytuał, kompas podróżnika, most między ludźmi i naturalna apteczka ajurwedy – wszystko w jednej filiżance.
Skąd się wzięła chai?
Herbata w Indiach nie ma korzeni tak starych, jak mogłoby się wydawać...
Ajurweda w filiżance
- Imbir – rozgrzewa i wspiera trawienie.
- Kardamon – harmonizuje układ pokarmowy i łagodzi emocje.
- Cynamon – pobudza krążenie i wzmacnia metabolizm.
- Goździki – działają przeciwbakteryjnie.
- Czarny pieprz – oczyszcza i rozgrzewa.
- Mleko i cukier – łagodzą przyprawy i dodają słodyczy.
Masala chai w podróży
W czasie naszych wypraw do Indii masala chai towarzyszy nam każdego dnia...
Przepis na autentyczną masala chai (prosto z południowych Indii)
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka (tradycyjnie pełnotłuste – może być roślinne: kokosowe, owsiane, migdałowe)
- 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (np. Assam)
- 2–3 łyżeczki cukru (lub do smaku)
- 4 ziarna kardamonu (rozgniecione)
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2–3 cm, pokrojony w plasterki)
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej lub anyżu
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 5–7 minut, aż aromaty się uwolnią.
- Dodaj liście herbaty i gotuj kolejne 2 minuty.
- Wlej mleko i dodaj cukier. Podgrzewaj, aż napój zacznie się lekko pienić – nie doprowadzaj do wrzenia.
- Zdejmij z ognia, przecedź przez sitko i podawaj gorące – najlepiej w małych glinianych czarkach, jak w Indiach.
Pro tip: masala chai smakuje najlepiej z domowymi ciasteczkami z kardamonem albo po prostu z ciszą i widokiem za oknem…
Chai to medytacja w ruchu. Zatrzymaj się. Oddychaj. Poczuj.
Namaste!
Ania i Asia – Back to Ananda
← Wróć do bloga